Zmajevi sve bliže Brazilu

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je u Rigi selekciju Latvije sa 5:0 u susretu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Zmajevi su odlično ušli u utakmicu i u četvrtoj minuti su imali sjajnu priliku. Udarac Pjanića sa 20-ak metara je odbranio Vanins, lopta je došla do Džeke, čiji je udarac ponovo fantastično skinuo Vanins. Minut nakon toga Pjanić je pokušao glavom nakon ubacivanja Salihović, ali je lopta otišla preko gola.

Fertovs je u 10. minuti pomogao našoj reprezentaciji. Neoprezno je startovao na Rahimića, a sudija Mike Dean mu je pokazao izravan crveni karton. Pjanić je potom sedam minuta kasnije dobro šutirao iz slobodnog udarca, ali je latvijski golman još jednom dobro intervenisao.

Nakon toga se igra malo umirila, a narednu dobru priliku ponovo je imao Pjanić. Nakon asistencije Lulića, Pjanić je gađao lijevi ugao gola Latvije, no lopta je otišla pored gola. Minut nakon ove prilike, Džeko se našao u dobroj prilici, ali je šutirao pored gola.

Prijetio je Lulić u 36. minuti kada je sa nekih 20-ak metara dobro šutirao, ali je i njegov šut završio pored gola. Zatim je Pjanić još jednom pokušau u 40. minuti, Vanins je sjajno odbranio, da bi nakon kornera Ibišević pokušao glavom, ali je i napadač Stuttgarta šutirao preko gola, te se na poluvrijeme otišlo bez golova.

Nastavak je krenuo u žestokom tempu naše reprezentacije. U 47. minuti susreta dvije velike prilike za Zmajeve. Prvo je Džeko pogodio stativu, a potom je pokušaj Lulića nevjerovatnom intervencijom zaustavio Vanins. Ipak, već u nastavku napada Zmajevi su poveli. Mujdža je centrirao, a Senad Lulić je pogodio za 1:0.

Samo pet minuta kasnije novi gol u mreži Latvije. Lulić je fantastičnim centaršutom uposlio Vedada Ibiševića, koji glavom pogađa za sigurniih 2:0.

Nastavili su se napadi Zmajeva i nakon drugog gola, a novo slavlje stiglo je u 63. minuti. Haris Medunjanin je spektakularnim udarcem sa 25 metara savladao Vaninsa za ubjedljivih 3:0.

Džeko je potom imao još jednu dobru priliku, ali je golman Latvije ponovo izašao kao pobjednik iz duela sa Dijamantom.

Do kraja susreta mreža Latvije se zatresla još dva puta. Prvo je u 80. minuti Miralem Pjanić iskoristio odličnu loptu Edina Višće, te je pogodio  za 4:0. Samo dvije minute kasnije Pjanić je dugom loptom uposlio Džeku, a naš najbolji strijelac je precizan za 5:0.